A vitaminokról
syza 2005.03.27. 12:09
B1 vitamin: lényeges a növekedéshez, az izmok egészségéhez és a szénhidrátok energiává alakításához.
Hiányakor kimerültség, ingerlékenység, depresszió, étvágytalanság, rossz emésztés jelentkezhet.
Természetes forrásai: hús, hal, dió, mogyoró, hántolatlan gabonafélék, hüvelyesek, burgonya, élesztõ.
B2 vitamin
Energiát szabadít fel a fehérjékbõl és a szénhidrátokból.
Lényeges a növekedéshez, az egészséges bõrhöz,, szemhez és a vörösvértestekhez, általános, jó közérzethez.
Hiányakor, idegesség, száraz a haj és a bõr.
Természetes forrásai: hús, szójabab, tojás, zöldség, szárnyasok, tej, sajt, élesztõ.
B6 vitamin: lényeges a fehérjék beépüléséhez a szervezetbe, valamint az idegrendszer, a bõr, az izomzat egészségéhez.
Javítja az immunrendszert.
Hiányában ingerlékenység, reszketegség, álmatlanság, depresszió, szorongás jelentkezhet.
Természetes forrásai: hús, hal, szárnyasok, hántolatlan gabona, nyers zöldségek, tej, gyümölcs.
C-vitamin: különösen fontos szerepet játszik a betegségekkel szembeni ellenálló képességünk alakításában és a betegségekbõl való felépülés meggyorsításában.
Természetes forrásai: friss gyümölcsök, zöldségfélék. Rendkí vvül nagy C-vitamin adagokat alkalmaznak pl. a rák kezelésénél.
D vitamin:
E vitamin: tisztító hatással van a szervezetre, ellensúlyozza a stressz és a környezetszennyezés hatását, és általános fiatalító hatása is van.
Természetes forrásai: zöldségfélék, tojás, hántolatlan gabonafélék, dió mogyoró stb.
Fogyasszunk több vitamint, ha
lábadozunk,
erõs dohányosok vagyunk,
fogyókúrázunk,
antibiotikumot szedünk
Valamely betegségben szenvedünk
|